Er kulturendringen fotballpresidenten jobber med, nødvendig også i bedrifter?

Fotballpresidenten påpeker at arbeidsforholdene i fotball-Norge er av en slik art at folk blir skilt, og ønsker å skape en mer bærekraftig situasjon. Men gjelder dette kun i fotball-Norge og i det frivillige breddetilbudet innen idrett?

Klaveness løfter frem en problemstilling som ansatte i svært mange bedrifter kjenner seg igjen i, og som stadig flere bedrifter tar tak i på ulike måter. Hele 4 av 5 ansatte mener arbeidsgiver ikke er familie- eller omsorgsvennlig ifølge Nors Care sin kartlegging.

Faksimile: VG 03.08.2023 - https://www.vg.no/sport/fotball/i/eJBzGa/fotballpresident-i-norges-fotballforbund-lise-klaveness-om-balansen-mellom-jobb-og-privatliv

Mange arbeidstakere mener det er utfordrende å kombinere ulike livssituasjoner med dagens arbeidsliv. Klaveness virker å gjenkjenne denne utfordringen innen idretten, og bevisst påvirke kulturen i fotball-Norge i en annen retning, og sier i intervjuet i VG :

«Det er et tema som handler om bærekraft, alder på trener, leder og hva vi ønsker å ha. Vi ønsker å ha mangfold og vi ønsker å ha de dyktigste. Og da må vi gjøre det mulig for mennesker med små barn å være trenere og ledere, sier Klaveness.»

Lise Klaveness har tatt med seg familien til fotball-VM. Med det er hun med å fremheve viktigheten av å kombinere familieliv og jobb også i fotballen. Her vil altså Klaveness gjennom å sette et eksempel bidra til å skape en bærekraftig kultur hvor man kan tiltrekke og beholde dyktige medarbeidere. Vil dette følges opp av fotball-Norge, og hvordan tenker fotballpresidenten å følge opp at dette blir gjennomført i praksis gjennom de ansatte og mange tusen frivillige som er med å forme kulturen?

Mellomledere kan styrke eller true kulturen!

I den nasjonale kartleggingen til Nors Care i over tusen bedrifter, fremstår ledere sine handlinger som en av de viktige faktorene som påvirker medarbeiderkulturen. Se på et av de mange eksemplene fra respondentene i undersøkelsen:

«Min kvinnelige leder ba meg ikke ta ut min del av foreldrepermisjonen, for det hadde ikke hun selv gjort».

Det er lett å se for seg hvordan dette møtet mellom leder og ansatt påvirker kulturen på arbeidsplassen, når leder så tydelig setter standarden for hva hun mener er akseptabelt.  Enten du er kronisk syk, har barn eller må følge opp et familiemedlem med en utfordrende livssituasjon, er det den ansattes nærmeste leder som er førstelinje og kulturskaper når slike situasjoner oppstår.

Utfordringen i dette er at bedriften på overordnet nivå kan både ha retningslinjer og ledere som uttaler seg positivt og virkelig ønsker å skape en bærekraftig arbeidskultur, men den praktiske etterlevelsen av ledelsens føringer i mellomlederes møte med ansatte kan være en helt annen.

Flere bedrifter velger å ta tak i utfordringen med å etablere en sterk HR-stab eller bedriftshelsetjeneste som griper inn for å bistå leder. De har gjerne en ambulerende funksjon som kan være et ok reaktivt tiltak, men det vil ikke ha en proaktiv kulturskapende effekt, eller virke forebyggende slik at man kan unngå å komme i situasjoner hvor HR må gripe inn.

Forskningen viser at mellomledere i møte med den ansatte som har en krevende livssituasjon, påvirke blant annet:

-          Sykefravær

-          Produktivitet

-          Lojalitet

Hvordan sikre at mellomledere bidrar positivt?

Ett av de viktige funnene både Nors Care sin undersøkelse avdekker, og som annen forskning på området viser, er hvor viktige mellomledere er i rollen som kulturskaper på dette området. De ansatte etterspør tydelig:

-          Ledere som er proaktive og viser en vilje til å forstå og forbedre den ansatte situasjon

-          Ledere som gjennom ord og handling setter en synlig standard

-          Bedre dialog mellom ansatt og nærmeste leder

I CareAbility Learning får bedrifter tilgang til e-læring, guider og sjekklister som hjelper mellomledere med konkrete verktøy og eksempler på tiltak de kan utføre i møte med sine ansatte. Eksempelvis er det utarbeidet forskningsbaserte instruksjoner og sjekklister for både ansatt og leder i hvordan gjennomføre en dialog med en ansatt i en krevende livssituasjon. Det vi kaller en “løsningssamtale” som er designet for å skape en proaktiv og konstruktiv dialog, som vil gi mellomledere en mulighet til å ha strukturerte samtaler som skal skape konkrete og bærekraftige tilpasninger av arbeidssituasjonen for den ansatte.

CareAbility – verktøykassen for en bærekraftig medarbeiderkultur

Gjennom samarbeid med næringsliv, helsepersonell, bedriftshelsetjeneste og ved bruk av forskningsbaserte metoder og innsiktsarbeid har Nors Care utviklet ulike verktøy for bedrifter som vil skape en bærekraftig medarbeiderkultur.

 

-          CareAbility Engagement -> En spesialutviklet medarbeiderundersøkelse som gir bedrifter  en tilstandsrapport med konkrete forslag til tiltak for å skape en mer bærekraftig medarbeiderkultur

-          CareAbility Check -> En egenevaluering for bedriftens ledelse og bransjerapport med generelle tiltaksforslag

-          CareAbility Learning -> E-læring, sjekklister og guider for mellomledere og ansatte for å bygge og etterleve en bærekraftig medarbeiderkultur

Vil du vite mer?

Kontakt oss for en uforpliktende prat om hvordan våre løsninger eller rapporter kan bidra til å gi deres bedrift nødvendig innsikt eller verktøy for å skape en mer bærekraftig medarbeiderkultur.

 

Neste
Neste

Undersøkelse: 4 av 5 mener jobben er lite familievennlig - hvorfor det?