Gravide og foreldre ønsker bedre kvalitet fra helsetjenesten

En stor andel av gravide, partnere og foreldre i Norge opplever at tiden helsetjenesten har tilgjengelig er tilstrekkelig. Kvaliteten er de derimot mindre fornøyd med. Årets undersøkelse gir mange viktige funn rundt gravide, partnere og småbarnsforeldres tilfredshet med helsetjenesten, variasjoner mellom ulike deler av Norge og hvordan Helseoversikt bidrar til å styrke helsekompetansen.


👇 OM FORELDRE OG BARN-UNDERSØKELSEN 2022 👇

Helseoversikt gjennomfører årlig en undersøkelse blant gravide og småbarnsforeldre for å forstå kvaliteten og finne forbedringsområder på tjenestetilbudet til disse målgruppene.

Antall respondenter: 1510
Periode for undersøkelsen: 28. april – 25. mai 2022
Fordeling foreldre og gravide: 48% foreldre med barn 0-5år og 52% gravide
Alder i snitt: 31,3 år
Hvor lenge har de brukt appen i snitt: 7-12 måneder

Se opptak fra webinaret hvor funnene fra undersøkelsen ble presentert - der får du vite mer om resultatene!


1️⃣ Helsestasjonen har nok tid tilgjengelig til gravide og foreldre

Helsetjenesten opplever at de er presset på tid og ressurser. Dette gjelder for jordmødre, fastleger og helsesykepleiere – helsepersonell som har en viktig rolle i møte med gravide, partnere og småbarnsforeldre i Norge. Eksempelvis har det lenge vært et fokus i media på at mangel på jordmødre og helsesykepleiere gjør at mange gravide ikke får den oppfølgingen de bør ha. Det snakkes også om en “fastlegekrise” hvor de opplever og at pasientlistene er for lange til at de får fulgt opp hver enkelt så godt de skulle ønske. Men hva sier gravide og foreldre?

Hvor mye tid føler du helsestasjonen og ansatte har til å gi den oppfølgingen du ønsker?
Undersøkelsen viser at flesteparten av respondentene opplever at tiden de har tilgjengelig på helsestasjonen er tilstrekkelig for den oppfølgingen de ønsker der. På en skala fra 1 til 5, hvor 5 er svært mye tid, så svarer nesten 2 av 3 av respondentene 4 eller 5.

Hvor mye tid føler du fastlegen har til å gi den oppfølgingen du ønsker?
Fastlegen er i mange tilfeller en viktig ressurs for at gravide og småbarnsforeldre. Eksempelvis sier 65% av respondentene i undersøkelsen at de går til både fastlege og jordmor i svangerskapskonsultasjonene. Rundt halvparten i undersøkelsen svarer 4 eller 5 når de skal angi om fastlegen gir den oppfølgingen de ønsker. Dette er svakere resultat enn for helsestasjonen, og respondentene opplever tiden fastlegen har tilgjengelig som mindre tilfredsstillende enn møtene de har med helsestasjonen.

2️⃣ Innbyggerne opplever at kvaliteten på det helsetjenesten tilbyr ikke er god nok

Der de fleste opplever at tiden hos helsetjenesten er tilstrekkelig, så er innbyggerne mer negativ til kvaliteten og innholdet i det tilbudet de får. De samme funnene så vi i undersøkelsen som ble gjennomført i 2021, da med en pandemi som var sterkt pågående når undersøkelsen var ute. At disse funnene ble forsterket og enda tydeligere nå i 2022 når pandemien har lite påvirkning på hverdagen til folk flest, er overraskende. Dette kan tyde på at dette er et grunnleggende problem, og kan anses viktigere enn å øke ressursbrukeren for innbyggerne. Dersom en må prioritere, og fokusere på det viktigste først, gir innbyggerne inntrykk av at det er viktigere å øke kvaliteten og utnytte ressursene som allerede er der bedre. Dårlig kvalitet i veiledningen og rådene som gis øke usikkerheten og eksempelvis øke antall henvendelser fra innbyggerne, og dermed belastningen på de ansatte i helsetjenesten. Dette kan muligens skape et “kunstig bilde” om at det er manglende ressurser som er hovedproblemet.

Eksempelvis svarer 88% av respondentene at de fikk være på barselavdelingen ved sykehuset til de selv var klar for å reise hjem. I media har en kunne fått et inntrykk av at tiden på sykehus i forbindelse med fødsel er for liten for majoriteten av fødende kvinner i Norges land. Dette tyder undersøkelsen ikke på.


Både kvantitative og kvalitative funn fra undersøkelsen viser derimot at det er kvaliteten på veiledningen og rådende som gis i møtene med helsetjenesten som ikke er tilfredsstillende ut i fra innbyggernes behov. Kanskje man fikk bli liggende på avdelingen lenge nok, men det er altså manglende oppfølging eller kvalitet på oppfølgingen som er utfordringen. Eksempelvis sier hele 36% av respondentene at de ikke fikk den ammeveiledningen de hadde behov for etter fødsel. Her er det store variasjoner mellom fylkene. I Vestland fylke så sier 52% at de ikke fikk den ammeveiledningen de hadde behov for.



3️⃣ Innbyggerne er mer tilfredse med jordmødre, enn helsesykepleiere og fastleger

Et annet viktig funn er at innbyggerne svarer de er mest fornøyd med jordmødrene. Det er stor forskjell i tilfredsheten i møtene med helsepersonell gjennom svangerskapet og videre inn i småbarnsfasen.

I småbarnsfasen har helsesykepleier en viktig rolle for foreldre gjennom helsestasjonsprogrammet. Her sier småbarnsforeldre at de er mer fornøyd med helsesykepleier enn de er med fastlegene, men langt mindre fornøyd enn de er med jordmor.

 

4️⃣ Variasjoner i tilfredshet mellom fylker og kommuner

Undersøkelsen har også interessante data på fylkes- og kommunenivå. På fylkesnivå er eksempelvis innbyggere i Rogaland langt mer fornøyde enn innbyggere i Troms og Finnmark med helsesykepleier. Når det kommer til tilfredshet med jordmor og fastlege er det mindre variasjoner mellom fylkene.

Når det gjelder kommuner, så er variasjonene store i hvor tilfredse innbyggerne er. Det skiller mye mellom de kommune som kommer best og dårligst ut. Under fremkommer de kommunene som har best tilbakemelding på henholdsvis tilfredshet med jordmor, helsesykepleier og fastlege.


5️⃣ Helseoversikt bidrar til viktige gevinster for innbyggerne og samfunnet

Helseoversikt jobber hver dag med å øke helsekompetansen til brukerne i samspill med helsetjenesten. Vårt mål er å gjøre det enklere å finne trygge helseråd, forstå dem og bruke dem for å ta gode helsevalg. Oppnår en dette, så vil innbyggerne øke helsekompetansen. De får en bedre helse. Og det vil gi store gevinster for samfunnet.

Det er gledelig at undersøkelsen bekrefter at Helseoversikt bidrar til å øke helsekompetansen, redusere bekymring, og gjøre gravide og foreldre mer forberedt. Vi er stolte av at vi har en så stor og positiv påvirkning på en stor andel av gravide og småbarnsforeldre.

Helseoversikt øker helsekompetansen gjennom å finne, forstå og bruke riktig helseinformasjon.

 

“ «Helseoversikt har gjort at jeg har holdt meg oppdatert på relevante temaer jeg ikke hadde tenkt over på egenhånd. Har vært en støtte underveis i hele graviditeten og i tiden etterpå. Både jeg og mannen min har hatt mange fine samtaler rundt temaer som har dukket opp i Helseoversikt både før og etter fødsel.»”

— Småbarnsforelder

Eksempelvis svarer 92% av respondentene at bruk av appen Helseoversikt gjør at de føler seg bedre forberedt. Videre sier 82% at bruk av appen Helseoversikt gjør at de føler seg mindre bekymret.

Vi vet fra før at Helseoversikt blir hyppig brukt blant landets gravide og småbarnsforeldre. Artikler leses, videokurs blir sett på og verktøy blir brukt i hverdagen. Appen har på kort tid blitt en viktig trygg havn digitalt, i tett samspill med fysisk og offentlig helsetjeneste.

Til tross for alle de gode tilbakemeldingene og hyppig bruk av appen, har det vært viktig for oss å forstå om bruk av appen Helseoversikt faktisk bidrar til økt helsekompetanse. For dermed også kunne forstå hvilken positiv påvirkning Helseoversikt appen har på innbyggerne og samfunnet. Resultatene er meget oppløftende.

Tilnærmet alle som bruker Helseoversikt appen sier at der finner de relevant helseinformasjon og at den er enkel å forstå. I tillegg sier 75% at Helseoversikt har påvirket valg de har tatt. Disse resultatene er svært gledelig. Helseoversikt appen forbedrer folkehelsen og øker effektiviteten i helsetjenesten - og sparer samfunnet for mange millioner kroner.



Ønsker dere flere detaljer fra undersøkelsen? Eksempelvis rapport fra din kommune?

Her har vi kun gitt overordnede funn fra undersøkelsen. Vi har også mange andre funn som konkrete forbedringsforslag til helsetjenesten, om arbeidstilpasning for gravide, hva partner mener etc. I tillegg kan vi, gitt det er et representativt utvalg, gi detaljert rapport på kommunenivå. Ta kontakt om dere har spørsmål til undersøkelsen.

Se opptak fra webinaret hvor funnene fra undersøkelsen ble presentert - der får du vite mer om resultatene!


UNDERSØKELSEN I MEDIA

Dagens Medisin 13. juni 2022 - Gravide mer fornøyde med jordmor enn med fastlegen

Forrige
Forrige

Ny riemåler i samarbeid med sykehus