Verdens mest avanserte terminkalkulator: Beregn din termin ved hjelp av AI

I Nørs lanserer vi nå verdens mest avanserte terminkalkulator. Denne kalkulatoren benytter forskningsbaserte parametre og kunstig intelligens (AI) for å beregne din termin. Prøv den nå, og se om din termindato blir endret.

  • Bare 5-10% fødes på termindatoen

  • Flere kjente faktorer påvirker lengden på et svangerskap

  • Vår AI-terminkalkulator blir smartere jo flere som bruker den

  • Kalkulatoren vil kunne være med på å forbedre fødselsomsorgen 

Det er mange måter å beregne termindatoen på, og det er godt kjent at disse metodene ikke er spesielt presise. Det er kun mellom 5-10% barn som fødes på termindatoen. 

Det er flere kjente faktorer som kan påvirke lengden på et svangerskap. Forskning viser for eksempel at mors blodtrykk, mors utdanningsnivå, mors høyde, fars BMI og flere andre faktorer påvirker når barnet faktisk blir født. 

– Ved å legge inn flere opplysninger om mor og far i vår AI-terminkalkulator, vil du kunne få beregnet en annen og mer presis termindato, forklarer Tonje Wessel Rummelhoff, som er jordmor og fagrådgiver i gravid- og foreldreappen Nørs.

Prøv AI-terminkalkulatoren i appen Nørs.

Blir mer presis jo flere som benytter den

Etter hvert som flere gravide benytter AI-terminkalkulatoren og registrerer barnets fødselsdato med mer i Nørs, vil AI-modellen bli enda smartere og enda mer presis. 

– Ganske raskt vil vi kunne se at terminkalkulatoren lærer av dataene som kommer inn, og tilpasser svarene deretter. Det er rett og slett forskning i sanntid, sier Rummelhoff.

Vi vil også åpne for at du kan legge inn tidligere svangerskap, og se om AI-terminkalkulatoren kommer fram til barnets faktiske fødselsdato. 

Kan revolusjonere fødselsomsorgen

I Norge settes terminen basert på første dag i siste menstruasjon. Terminen korrigeres senere basert på målinger av fosterets hode, mage og lårben ved ultralydundersøkelsen i uke 18. 

En av svakhetene ved denne metoden er at sykluser har forskjellig lengde, eggløsningen kommer ikke nødvendigvis etter 14 dager, og mange husker ikke hvilken dag de fikk mensen. I tillegg er det ulike faktorer som påvirker hvor raskt eller sakte barnet vokser.  Dette kan medføre at ultralydtermin slett ikke blir presis.

– I praksis kan dette bety at noen gravide kvinner blir igangsatt før kroppen og barnet er klar for fødes, sier jordmor Tonje. Hun mener at dette er uheldig for fødselsomsorgen. 

Med vår AI-terminkalkulator kan vi inkludere de ulike faktorene som tidligere forskning har bevist å påvirke svangerskapets varighet, men som stort sett har blitt forsket på isolert sett. Med mer omfattende og løpende datainnhenting kan vi se på disse faktorene sett opp mot hverandre, og potensielt avdekke sterke kausaliteter som bringer oss nærmere en mer presis modell for å estimere termindato. Håpet er jo bidra til at helsepersonell kan få et bedre beslutningsunderlag når man vurderer tiltak for å igangsette fødsler, og potensielt redusere antall unødvendig induksjoner i fremtiden.

Det kan faktisk hende at akkurat denne terminkalkulatoren kan være med på å  revolusjonere fødselsomsorghistorien.

Prøv AI-terminkalkulatoren i appen Nørs.

Neste
Neste

Norges største kvinnehelseplattform utvider