Gravid i jobb - hva er dine og arbeidsgivers plikter?

Så mange som 6 av 10 gravide arbeidstakere i Norge blir sykemeldt i svangerskapet. Mange av disse sykemeldingene kunne vært unngått dersom arbeidsgiver hadde tilrettelagt bedre. God dialog og gjensidig tillit er nødvendig for å redusere sykefravær.

Kort oppsummert:

  • De fleste gravide kan jobbe som normalt, men det krever at arbeidsgiver tilrettelegger ved behov

  • Arbeidsgiver har ansvar for å vurdere risiko og iverksette tiltak når det er nødvendig for mors og fosterets sikkerhet

  • Ditt ansvar er å formidle at du er gravid

Det varierer hvordan kvinner opplever svangerskapet og hvordan eventuelle plager går utover arbeidskapasiteten. Les mer om typiske plager i svangerskapet her.

- Om plagene utvikler seg til å bli problemer, bør du ta det opp med jordmor eller fastlege på svangerskapskontrollene. En sykemelding er ikke alltid løsningen på problemet, snarere tvert i mot - veldig ofte kan gravide stå i arbeid selv om de opplever plager i svangerskapet, sier jordmor og fagrådgiver i Nors Care, Tonje Wessel Rummelhoff.

For å unngå unødvendig bruk av sykemelding er det nødvendig at arbeidsgiver tar hensyn til din situasjon og gjør tiltak for at du kan stå i jobb. Nors Care jobber for at alle arbeidsgivere i Norge skal bli familievennlig. Det innebærer at de tilrettelegger for at gravide kan stå lengst mulig i arbeid.

Arbeidsgivers plikter

Arbeidsmiljøloven regulerer forhold rundt svangerskap, fødsel og amming. Den gravide har rett til tilrettelagt arbeid så langt det er mulig. Arbeidsgiver bør etterstrebe å gi den ansatte meningsfulle oppgaver i de tilfeller den ansatte må utføre andre oppgaver enn det som er de vanlige arbeidsoppgavene.

Noen har kontorjobb, mens andre jobber innenfor spesielt risikofylte bransjer.

- Dette gjør at tilnærmingen til tilrettelegging må være individuell. En kan derfor ikke lage en standard tiltaksliste for alle gravide, dette vil være avhengig av type arbeidsgiver og de plagene den gravide har, fortsetter jordmor Rummelhoff.

Noen risikofaktorer er konkrete, for eksempel: røntgenstråler, farlige kjemikalier, gasser, veldig tunge løft, farlig smitte og slag mot magen. Dette er typiske faktorer som man trenger å unngå helt i graviditeten. De fleste arbeidsgivere er raske med å legge til rette for andre oppgaver dersom den ansatte har gitt tidlig beskjed om at en er gravid.

Andre faktorer er mer i "gråsone", og også avhengig av mengde, som stress, høyt tempo, manglende mulighet for pauser, gående og stående arbeidsstillinger over tid, støy, ugunstige arbeidstidsordninger og lang reisevei. Det kan også være ulike lukter på arbeidsplassen som trigger kvalme.

Nors Care har nylig lansert sertifiseringsordningen CareAbility® som gir innsikt og informasjon om hvordan arbeidsgivere skal etterleve sine plikter ovenfor gravide og de som har småbarn. Les mer her og tips gjerne din arbeidsgiver om denne ordningen.


Dine plikter

Loven pålegger ingen å si i fra om at de er gravide. Verken i en ansettelsesprosess eller senere i arbeidsforholdet. Det er den enkelte arbeidstaker som må føle på når man mener tidspunktet for å fortelle lederen sin om graviditeten, er best.

- Dersom en ikke informerer til arbeidsgiver (nærmeste leder) at en er gravid, er det naturlig nok vanskelig for arbeidsgiver å gjøre noen tiltak. Derfor oppfordrer vi til å informere om dette tidlig, det gjør det enklere å stå i arbeid gjennom svangerskapet. En åpen dialog med arbeidsgiver om hvordan du har det åpner for at dere kan finne gode løsninger i fellesskap, avslutter jordmor Rummelhoff.

Kilde: Nors Care / Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff [20. oktober 2022].

Forrige
Forrige

Aktivitets- og redegjørelsesplikten – kjenner du til den?

Neste
Neste

Krav om tilrettelegging som gravid