Terminkalkulator – beregn din termindato

Estimert termindato

I Nørs finner du verdens mest avanserte terminkalkulator

Last ned Nørs og test vår AI-terminkalkulator, som benytter forskningsbaserte parametre og kunstig intelligens (KI) for å beregne din termindato.
Det er flere kjente faktorer som kan påvirke lengden på et svangerskap. Forskning viser eksempelvis at mors blodtrykk, mors utdanningsnivå, fars BMI, mors høyde og flere andre faktorer påvirker når barnet faktisk blir født.. 

Ved å legge inn flere opplysninger om mor og far, vil du kanskje få en helt annen termindato enn ved å bruke tradisjonelle metoder. 

Etter hvert som flere gravide benytter vår AI-terminkalkulator og registrerer barnets fødselsdato i Nørs, vil modellen vår bli enda smartere og enda mer presis. 

Hvordan beregnes terminen?

Det er mange måter å beregne termindatoen på, og det er godt kjent at disse metodene ikke er spesielt presise. Det er kun mellom 5-10% barn som fødes på termindatoen. 

Her er de vanligste måtene å beregne termindatoen:

Siste menstruasjon 

Den vanligste måten å beregne termindatoen er med utgangspunkt i datoen for den første dagen i din siste menstruasjon. Eggløsningen finner ofte sted omtrent 14 dager etter denne datoen. Den globale standarden er å telle 40 uker (280 dager) fra din siste menstruasjons første dag. I Norge legger vi vanligvis til 2 eller 3 dager, og den mest anvendte metoden er å beregne 283 dager. 

I Nørs bruker vi Helsedirektoratets anbefalte beregningsmåte for å estimere termin, som er 283 dager. Ved å benytte vår terminkalkulator får du derfor den samme estimerte termindatoen som benyttes av norsk helsepersonell.

Selv om ikke alle har en 28-dagers menstruasjonssyklus, og dermed eggløsning nøyaktig 14 dager etter den første menstruasjonsdagen, gir denne beregningsmetoden et estimat, ikke en 100% presis dato. 

Ultralyd

Gynekologens målinger av embryoets størrelse gir muligheten til å fastsette en termindato som ofte er mer presis. Den rutinemessige ultralyden ved rundt 18 uker gir derfor vanligvis en oppdatert termindato basert på fosterets mål. 

Unnfangelsesdato

Noen kvinner kjenner kroppen sin så godt at de kan identifisere øyeblikket eggløsningen skjer. Hvis du kjenner dagen for eggløsningen, kan du beregne termindatoen ut fra denne datoen. Denne datoen vil være 266 dager etter unnfangelsesdatoen. Husk at unnfangelsesdatoen ikke nødvendigvis er dagen dere hadde samleie. Siden sperm kan leve i livmoren i opptil fem dager, er det eggløsningen som bestemmer befruktningstidspunktet.

Innsettelsesdag ved IVF

For de som blir gravide gjennom IVF (in vitro-fertilisering), blir termindatoen beregnet ut fra dagen for egginnsettelse. Det skjer enten tre eller fem dager etter befruktningen, og du beregner henholdsvis 263 eller 261 dager fra innsettelsesdagen. 

Hvor sikker er egentlig termindatoen?

En normal graviditet varer mellom 37 og 42 uker, og kun 5-10% blir født på termindatoen som blir beregnet ut fra den første blødningsdagen i siste menstruasjon, eller ved hjelp av ultralyd. Termindatoen er altså bare en veiledende dato for når omtrent du kan forvente å bli mor eller far.

Få relevante råd gjennom hele graviditeten

Nørs er Norges mest populære graviditet- og foreldreapp, som gir deg trygge og oppdaterte helseråd fra kilder du kan stole på. Last ned Nørs og følg barnets utvikling uke for uke. 

Noen andre nyttige helseråd til deg som er tidlig i graviditeten:

 

 

Les mer om dette temaet i appen vår. Nørs gir deg viktig og riktig informasjon for deg som er gravid fra trygge kilder.

Forrige
Forrige

Vanlige forandringer i svangerskapet

Neste
Neste

Gravid? Symptomer og tidlige tegn på graviditet