Hva skjer på svangerskapskontrollene?

Hvordan foregår egentlig svangerskapsomsorgen i Norge, og hva har du rett på? Når er første konsultasjon? Kan du velge om du vil gå til lege eller jordmor for oppfølging? Hva skjer på de ulike kontrollene, og trenger du å forberede deg på noe? Dette er noen av spørsmålene mange lurer på etter at de har fått en positiv graviditetstest.

Se vår jordmor Tonje Wessel Rummelhoff fortelle om konsultasjoner i svangerskapet.

Når er den første svangerskapskontrollen?

Som gravid får du tilbud om ni svangerskapskonsultasjoner – inkludert fosterdiagnostikk og ultralyd. Den første konsultasjonen bør være mellom uke 6 og 12. Ta kontakt med din helsestasjon eller fastlege så tidlig som mulig, slik at du får satt opp en dato for første konsultasjon.

Hvorfor gå på svangerskapskontroll?

Svangerskapsomsorgen er et gratis og frivillig helsetilbud utviklet for å gi støtte, veiledning og fremme mestring til den gravide og partner. Svangerskapsomsorgen skal bidra til trygghet og god forberedelse til fødsel, amming, barseltiden og foreldrerollen. Man forsøker å identifisere og forebygge sykdom, og hjelpe gravide som har utvidet behov for støtte. Jordmor eller lege skal sikre barnets helse slik at det kan fødes levedyktig og uten sykdom eller skade som kunne vært forhindret. Svangerskapet skal medføre minst mulig risiko for den gravide og barnet i magen.

Kontroll hos lege eller jordmor?

Det er opp til deg om du velger å bli fulgt opp av lege eller jordmor, eller en kombinasjon av begge i løpet av svangerskapet. De er begge opptatt av din og barnets helse, men kan ha litt ulikt perspektiv på oppfølgingen av deg og partner.

Hva skjer på kontrollene?

I Nørs gir vi deg oversikt over hva som skjer på de ulike kontrollene du skal på i løpet av svangerskapet, slik at du vet hva du kan forvente. Det gjør at dere kan bruke tiden hensiktsmessig når du har time hos jordmor eller lege. De ulike helsestasjonene og legekontorene kan justere og tilpasse kontrollene ut ifra hva de synes er mest hensiktsmessig, og det viktigste er at det blir tatt hensyn til akkurat deg. Det bør være rom for å sette opp ekstra konsultasjoner ved behov, men kapasiteten varierer med hensyn til tilbudet etter hvor i landet du bor.

Oversikt over de ulike kontrollene:

  • Uke 6-12: Den første svangerskapskontrollen

  • Uke 11-13: Tidlig ultralyd

  • Uke 17-19: Ultralyd for terminfastsettelse

  • Uke 24: Konsultasjon hos jordmor eller fastlege

  • Uke 28: Konsultasjon hos jordmor eller fastlege

  • Uke 32: Konsultasjon hos jordmor eller fastlege

  • Uke 36: Konsultasjon hos jordmor eller fastlege

  • Uke 38: Konsultasjon hos jordmor eller fastlege

  • Uke 40: Siste svangerskapskontroll hos lege eller jordmor

  • 7-9 dager over termin: Overtidskontroll

Bekrefte svangerskapet?

Du kan selv undersøke om du har blitt gravid med en graviditetstest som du tar hjemme. En stund etter befruktningen begynner kroppen å skille ut hormonet HCG, og det er dette hormonet som gjør at graviditetstesten viser to streker (eller «Gravid» hvis det er en digital test). Du trenger altså ikke gå til lege eller jordmor for å bekrefte at du er gravid. Ta testen noen dager etter at du skulle hatt menstruasjon og bruk helst morgenurin, da er konsentrasjonen av hormonet høyest. Noen tester er så sensitive at de kan vise positivt resultat allerede før du skulle hatt menstruasjon.


Kilde: Nors Care. Sist oppdatert: 6. mai 2024.

Forrige
Forrige

Viktige vitaminer og mineraler for gravide

Neste
Neste

Gravid - hva nå?