Her bruker «alle» Nørs og innbyggerne er mer fornøyd med jordmor

Avdelingsjordmor Kjersti Kellner ved Grünerløkka helsestasjon opplever at konsultasjonene blir mer målrettede av at de gravide bruker appen i svangerskapet.

I bydel Grünerløkka bruker tilnærmet alle gravide Nørs, og hele én av tre partnere er aktive brukere av appen. En fersk undersøkelse viser dessuten at gravide i bydelen som benytter Nørs, er mer fornøyde med oppfølgingen hos jordmor. Kommuner og bydeler som ikke benytter Nørs går dermed glipp av denne muligheten til å tilby bedre innbyggertjenester.

– Vi opplever at de gravide stiller bedre forberedt til konsultasjonene. De har ofte skrevet ned spørsmål på forhånd og har reflektert rundt flere av temaene som vi går gjennom, forklarer Kjersti Kellner, som er avdelingsjordmor på helsestasjonen i bydel Grünerløkka. 

Anbefaler Nørs før første konsultasjon

De gravide brukerne i bydelen er dobbelt så aktive i Nørs som gjennomsnittet i Norge, og de fleste laster ned appen tidlig i svangerskapet. På Grünerløkka tipser de brukerne om Nørs allerede før første møte med jordmor. 

– De gravide tar ofte kontakt med oss enten på e-post eller per telefon, og da sier vi at de gjerne må laste ned Nørs, om de ikke har gjort det allerede. Det er en automatikk her hos oss, for å prøve å få dem til å bruke appen så tidlig som mulig, slik at de kan lese informasjon fra trygge kilder helt fra start, forklarer Kellner.

Mer målrettede konsultasjoner

Avdelingsjordmoren tror at bruken av Nørs bidrar til høyere kvalitet i konsultasjonene, siden jordmødrene kan prioritere å bruke tiden på det som er viktig for de enkelte kvinnene.

– Når de gravide bruker Nørs, er det enklere for oss å avdekke hva som er viktig for de ulike kvinnene. Vi trenger for eksempel ikke å gi en full gjennomgang av en fødsel. Det har de gravide som regel lest seg opp på. Derfor blir konsultasjonene mer målrettede ut fra de behovene de ulike kvinnene har.

Jordmødrene bruker appen som et supplement til konsultasjonene, og tipser ofte om å lese artikler i Nørs i forbindelse med temaer som amming, fødsel, og psykisk helse.

– Vi bruker spesielt appen opp mot visse temaer, slik at samtalen med jordmor blir mer målrettet.

Dekker «vakuumet» mellom konsultasjoner med Nørs

Mange gravide, og spesielt førstegangsfødende, har et stort informasjonsbehov. De fleste gravide som følger svangerskapsprogrammet har den første timen hos jordmor på helsestasjonen i uke 6-12, mens den andre timen ikke er før i uke 24. 

– Mange opplever et slags «vakuum» mellom noen av konsultasjonene, og dette vakuumet er spesielt stort fra første kontroll hos jordmor og til den neste. Vi prøver å tette dette gapet mellom konsultasjonene ved å vise til informasjon i Nørs, forklarer Kellner.

Mellom de to timene hos jordmor er de gravide på tidlig ultralyd og rutineultralyd. Her er det imidlertid lite tid til spørsmål.

– Det er mange spørsmål som går igjen, og mange av disse ligger det god informasjon om i Nørs. Vi tipser dem om appen slik at de kan lese seg opp mellom konsultasjonene, og så svarer vi på spørsmålene som eventuelt oppstår i etterkant, avslutter Kellner.

FAKTA

  • Nesten alle kvinner som blir gravide i bydel Grünerløkka registrerer seg som bruker av Nørs

  • Gravide i bydelen er mer fornøyd med jordmor enn av snittet i Norge

  • 1 av 3 partnere som venter barn registrerer seg som bruker av Nørs

  • Brukere fra bydelen bruker appen dobbelt så aktivt som snittet i Norge

  • 94% av de gravide i bydelen går til svangerskapskonsultasjon til jordmor

Kilde: Foreldre og barn-undersøkelsen 2024. Undersøkelsen er gjennomført av Nors Care AS og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Forrige
Forrige

Kvinnehelse: Dette mener gravide og foreldre om oppfølgingen de får

Neste
Neste

Hvordan bruke appen Nørs?